Ürün Bulunamadı.

LED Monitör

Diğer bir deyişle görüntü ekranı olarak isimlendirdiğimiz monitörler; dijital görüntü cihazlarıdır ve cihazlardan görüntüyü aktarmaya yardımcı olurlar. Bir güç kablosu sayesinde ekrana elektrik veren monitörler bilgisayarların üzerinde bulunan ekran girişlerine bağlıdır. 

Ekranda oluşturulan sinyaller görüntü şeklinde kullanıcıya yansıtılır.  Monitörlerin kalitesi görüntü girişlerinin çeşitliliği veya ekran büyüklüğü ile değil de çözünürlük, panel yapısı, güç tüketimi ve benzeri değişkenler dikkate alınarak ölçülür. 

Monitör Çeşitleri

CTR (Tüplü Monitörler); Eskiden en yaygın kullanılan monitör tipi olan Cathode Ray Tube yani tüplü monitörler düşük ekran kalitesi sağlarlardı ve düşük performans kalitesine sahipti. Fazla enerji tüketimine yol açmasının yanı sıra çok hantal olduklarından bir yerden farklı bir yere taşımak oldukça zordu. Daha sonra flat ekran üzerinde oluşturulan LED monitör ve LCD monitör CTR monitörlerin tüm dezavantajlarını ortadan kaldırdı.

LCD (Liquid-Crystal Display) Monitörler; CTR bilgisayarların ardından laptoplarda kullanılmaya başlayan LCD’nin başarılı olmasından sonra telefon ekranlarında, dijital ekranlarda, hesap makinelerinde ve benzeri birçok farklı üründe kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. İçerisinde polarize iki katmanlı madde yer alan LCD’ler CTR bilgisayarlara oranla alandan ve taşınabilirlikten dolayı sağladığı avantajlarla daha çok tercih edilmiştir. 

LED (Light Emmiting Diode) Monitörler; Flat bir ekran veya panelden meydana gelen LED ekranlar hem televizyonlarda hem de bilgisayarlarda kullanılabilir. LCD ekranlardan en büyük farkı aydınlatma sistemidir. 

LCD ve LED arasındaki fark; LED monitör daha kaliteli ve daha net görüntü vermektedir. LCD monitörler klasik aydınlatma sistemi kullanırken LED’lerde ise bölgesel aydınlatmalar yapılmaktadır. LED aydınlatmalı monitörlerde görüntü yine LCD tabakası ile oluşturulduğu halde panellerin arasındaki aydınlatma kaynağı LCD’de CCFL, LED’lerde ise LED’dir. 

LED monitörlerde kullanılan aydınlatma daha canlı ve daha kaliteli görüntü sağlar ve LCD’ye oranla daha az ısınır, böylece elektrik kaybını önleyerek tasarruf sağlar. LED monitörler daha ince ve kibar bir yapıya sahip ve daha estetiktir. 

LCD monitörlerde iç yanma sorunu olmasına karşın LED’lerde kullanılan farklı arka plan ışıklandırması sayesinde bu sorunla karşılaşılmaz. LED’ler LCD’lere nazaran %40 daha az enerji harcadıklarından daha az ısınırlar bu yüzden de kullanım ömürleri daha uzundur. LED monitörlerin arka planda kullanılan ışıklandırmanın dağıtılması sayesinde görünüm açıları da daha iyidir. Sunduğu geniş görünüm keskinlik oranını ve renk ayarını sabit kılmak için idealdir.

Kenar Aydınlatmalı LED; Belirli bir ışık düzeni oluşturmaktansa ışığı eşit bir şekilde yaymaya çalışan kenar aydınlatmalı LED’ler çok ince ekranlarda kullanılabilirler.

Tam Sıralı LED; Bu ekranlar, LCD ekranın arkasında bir LED ışığı ızgarası bulundururlar ve genellikle pahalılardır. Harika bir siyah seviyesi sunarlar. 

RGB-LED; Renkli LED ışıkları ek bir renk ve ışık denetimi sağlarken yüksek bir kontrast alanı sağlanmış olur.