North Pacific Şişme Kamp Matı

39% 372,40 ₺

225,40 ₺

Ücretsiz Kargo

Stokta Yok

Kamp Matı Nedir? Ne İşe Yarar?

Kamp matı, doğada çadır kurduğunuz zaman rahat bir uyku uyumak için gerekli en önemli kamp malzemeleri arasında yer alır. Hem ısı hem de konfor bakımından kamp matları gereklidir. Çoğu insan için konfor ön planda olsa da, çadırın taban sıcaklığını koruyabilmek için daha önemli bir rol oynar. Zeminle vücudumuz arasında koruyucu bir bariyer oluşturur. Geceleri hava sıcaklığı gündüze göre daha da düşmektedir. Gece uykumuzda soğuyan havadan etkilenmemek için çadırın zeminine kamp matı serme ihtiyacı duyarız. Uyku tulumu kullanılsa bile toprak soğuduğu için tulum yeterli gelmez. Bu açıdan kampçıların sırt çantasında bulunması gereken en temel ürünlerden birisidir. 

Kamp Matı Nasıl Olmalı? Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kamp matı seçimi yapacağınız aktiviteye göre seçilmelidir. Kamp çadırının kurulacağı yeri mevsimsel ve coğrafi şartları göz önünde bulundurarak seçmek gerekir. En iyi kamp matı sizin beklentilerinize ve havanın şartlarına uygun olan mattır. Mevsimlere göre farklı dizayn edilen kamp matlarının ısı geçirgenliği farklıdır. Kış aylarında kullanılacak olan matların soğuğu kesmesi gerekir. Genellikle şişme modeller kış aylarında tercih edilmektedir. Isı geçirgenliğinin yanı sıra kumaşın yağmur tutmaması da önemlidir. Çadırın altından veya üstünden girebilecek yağmur matı ıslatırsa gece su içerisinde uyanabilirsiniz. Su geçirmez kumaşlardan yapılan matları tercih etmeniz faydalı olacaktır. 


Kamp matı satın alırken ne kadar süre ile ve nerede kamp yapacağınız, kamp sırasında yapacağınız aktiviteler gibi faktörler seçeceğiniz kamp modellerinde dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alır. Dağ tırmanışı, araba ile kamp, uzun yürüyüş, kısa yürüyüş gibi pek çok aktivite kamp malzemelerinin seçiminde önemli rol oynar. Şişme ve kalın matlar arabada taşımaya uygundur. Kampınızı sırt çantanızla birlikte yapacaksanız daha ince ve hafif matlar tercih etmeniz gerekir. Bu durumda ağırlık kamp matı seçimindeki önemli bir noktadır. Ağırlık, kalınlık ve matın ölçüleri konfora etki etmektedir. Mat ne kadar kalın olursa vücudunuz o kadar rahat eder, ancak ağırlık kampçıların korkulu rüyasıdır. Kalın ve konforlu matlar bir o kadar ağırdır. Sırt çantasında taşınan her eşyanın ağırlığı ekstra yük olarak kampçıları zorlamaktadır. 


Kamp matı seçerken yapısal özelliklerine dikkat etmek gerekmektedir. Bu yapısal özellikler şunlardan oluşur;


  • Yalıtım Değeri

  • Ağırlık

  • Uzunluk ve Kısalık


Yalıtım değeri 1 - 9,5 arasında olan değerlerde matlar üretilmektedir. Referans değeri ne kadar yüksekse yalıtım özelliği o kadar fazladır. Ilıman ve sıcak havalarda kullanılacak matların yalıtım değerinin 1 ila 4 arasında olması yeterlidir. Hava sıcaklığı düştükçe daha yüksek yalıtım değerine sahip matlar tercih edilmelidir. 


Mat ağırlığı sizi en çok aktivite sırasında etkileyecektir. Trekking yapan ve uzun yollar yürüyecek olan kampçılar için minimum ağırlığa sahip matlar değerlidir. Mat ağırlığının azalmasıyla birlikte konfor da azalacaktır. Bu durumda tercihinizi ya konfordan ya da hafif ağırlıktan yana yapmanız gerekir. Araba ile seyahat eden kampçılar için ağırlık bir problem olmayacağı için konforlu matları satın alabilirsiniz.


Kamp matının uzunluğu ve kısalığı hem vücut ölçülerinize hem de çadırın boyutuna göre seçilmelidir. Vücudunuz matın tam olarak içerisinde kalmalıdır. Vücudunuzun matın dışarısına taşması konforsuz bir uykuya neden olacaktır. 

Modeller ve Özellikleri

Kamp matı modelleri yapısal özelliklerine ve kullanım amacına göre çeşitlilik göstermektedir. 

Her mat modelinin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. 


Hava üflenerek şişen matlar (Şişme Mat)

Şişme matlar ısı kaybını en aza indiren ve son derece hafif olan kamp matı modelleri arasındadır. Günümüzde üretilen modelleri sıcak iklimden soğuk iklimlere kadar dayanıklı şekilde üretilmektedir. Dağcılık için bile son derece dayanıklı modelleri vardır. Şişme matları hava üfleyerek şişirebileceğiniz gibi ayak pompası gibi aparatlarla da şişirme sağlanabilir. Şişirme süresi oldukça kısadır genellikle 1 - 5 dk arasında kolaylıkla şişirilebilir. 4 mevsime göre tasarlanan modeller de bulunmaktadır. Havası alınıp çantaya konduğundan son derece küçük boyutlara sahiptirler. Yalıtım değerleri mevsimlerine göre farklıdır. Yüksek yalıtım değerine sahip modelleri ısı kaybını maksimum düzeyde engellediğinden fiyatları daha yüksektir. En büyük dezavantajlarından birisi delinmeye karşı zayıf olmasıdır. Ancak yine de tamir kitleri sayesinde kolaylıkla yama yapılabilir. Bir diğer dezavantajı ise üzerine yattığınızda çıkan seslerdir. Gazete hışırtısı gibi sesler ortaya çıkabilir. Sizi uyku sırasında rahatsız etmese bile çadırı paylaştığınız kişileri rahatsız edebilir. 


Kendiliğinden şişen matlar

Adının özelliğine sahip olan bu matlar valfleri açıldığında kendiliğinden şişmektedirler. Şişen matın sertliğini arttırmak için dilerseniz içerisine hava üfleyebilir ve daha da sert hale getirebilirsiniz. Kendinden şişmeli mat modellerinin yapısında hava alabilen açık hücreler ve sünger kullanılmıştır. Paket boyutu nispeten daha büyüktür. Bu nedenle sırt çantasında taşınması ve uzun yürüyüşlerde beraberinde götürülmesi pek önerilmez. En ideal kullanımı arabalı seyahatlerdedir. Konfor ve yalıtım açısından şişme montlara çok benzerler. Konfor odaklı tasarlandığı için kumaşları kalındır. Bu açıdan delinmeye daha dayanıklıdır ve iyi yalıtım sağlarlar.


Kapalı Hücre Sünger Matlar (Rulo Matlar)

Sık dokuya sahip içlerine hava hapsedilmiş rulo veya Z formatında piyasada bulunan modellerdir. Şişme matlardan daha hafiftir ve taşıması çok daha kolaydır. Kampçılık ve doğa sporları ile ilgilenen herkesin almayı düşünebileceği ürünler arasında yer alır. Bu matları dilerseniz park, piknik ve bahçe gibi alanlarda da kullanabilirsiniz. Genellikle çanta dışına bağlanarak kullanılırlar. Delinme ve zarar görme ihtimalleri son derece düşüktür. Konfor bakımından en düşük sırada yer alırlar. 

Fiyatlar

Kamp matı fiyatları boyut, kalite ve fonksiyona göre değişkenlik göstermektedir. Mat modellerine göre fiyatlar 50 ₺’den 3.000 ₺’ye kadar çıkmaktadır. En uygun fiyatları bulabileceğiniz Lazımbana’dan güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.