Ürün Bulunamadı.

SD Kart Nedir, SD Kart Ne İşe Yarar?

Sd kartın açılımı İngilizce Secure Digital Memory Card yani Türkçesiyle Güvenli Dijital Hafıza Kartıdır. Sd kart il olarak 2001 yılında SanDisk markası tarafından piyasaya sürülmüştür. Bu teknoloji aynı zamanda bir endüstri standardı haline gelmiş olup günümüzde de eskisi kadar yaygın olmasa da kullanılmaktadır.


Sd kartlar, özellikle akıllı telefonlarda resim, video ve ses dosyalarını güvenle depolamayı sağlar. Aynı zamanda sd kart okuyucu kullanılarak kişisel bilgisayarlarda da veri aktarmak ve depolamak amacıyla kullanılabilmektedir.

Micro SD Kart ve Nano SD Kart Farkı Nedir?

Sd kartlar ilk yıllarında çoğunlukla büyük boyutlarda kullanılmaktaydı. Ancak teknolojinin bir gerekliliği olarak yine 2001 yılında SanDisk tarafından micro sd kartlar da hayatımıza kazandırılmış oldu.


Micro sd kartların boyutları 11mm x 15mm x 1mm şeklindedir ve adından anlaşılabileceği gibi küçük boyuta sahip bir hafıza kartıdır. Ancak boyutu küçülmüş olsa da, micro sd kartlar 8 gb'tan 256 gb'a kadar çeşitli hafızalara sahip olmaktadır.


Bununla birlikte nano sd kartlar, mikrodan daha da küçük boyutlara sahip hafıza kartlarına denilmektedir. Nano sd kart boyutları nano sim kartıyla aynı boyutlardadır. Nano sd kart veya nano memory (NM) en az 256gb sd kart hafızasına sahip olup 90mb/s aktarım hızı sunmaktadır.


Micro sd kart ve nano sd kart arasındaki fark ise hem teknolojik gelişmişlik, yani çok daha fazla hafızaya sahip olabilme ve küçük boyuttur. Nano sd kartlar en az 256 gb hafızaya sahip olurken, micro sd kartlar ise en fazla 256 gb hafızaya sahip olmaktadır.


Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi, cihazınız hangi boyutla uyumlu olduğudur. Bazı ve özellikle eski teknoloji telefonlar micro sd kart kullanmaktadır. Bu durumda nano sd teknolojisini kullanamayabilir veya micro boyutuna çıkarmak için büyütücü aparat almanız gerekebilir.

SD Kart Çeşitleri Nelerdir?

Söz konusu sd kart olduğunda, çeşitler iki temel özelliğe göre ayrılmaktadır. Bunlar sd kartın boyutu ve sd kart hafızası yani kapasitesidir.


Kullanıcılar tarafından genellikle en fazla kullanılan sd kart boyutu micro sd karttır. Telefon haricinde bilgisayarda da kullanabilmek ve veri aktarımı sağlamak için de yine en yaygın olan kart okuyucular, micro sd kart okuyucu çeşitleridir.


Bununla birlikte hafıza olarak baktığımızda ise en fazla tercih edilen hafızalar aşağıdaki gibidir.


  • 15 gb sd kart

  • 32 gb sd kart

  • 64 gb sd kart

  • 128 gb sd kart

  • 256 gb sd kart


Yukarıdaki boyutların dışında, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte 256 gb üzerinde hafızaya sahip kartlar da popüler olmaya başlamıştır.

En Çok Bilinen SD Kart Markaları Nelerdir?

Piyasada birçok teknoloji firması sd kart üretmekte ve satmaktadır. Ancak en çok bilinen ve tercih edilen sadece birkaç marka bulunmaktadır. Aşağıdaki listemizde en popüler sd kar markalarını görebilirsiniz.


  • SanDisk sd kart

  • Samsung sd kart

  • Extreme Pro sd kart

  • Toshiba sd kart

  • Lexar sd kart

SD Kart Veri Kurtarma: SD Kart Kurtarma Nasıl Yapılır?

Özellikle kaliteli olmayan veya hasar gören kartlarda karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi yedeklediğiniz dosyaları kaybetme riskidir. Hasar veya bozulmalar haricinde ise yazılımsal sorunlar veya virüs bulaşması gibi durumlardan dolayı da bu riski yaşayabilirsiniz.


Bu durumların ise genellikle 2 farklı çözümü bulunmaktadır. Bunlardan ilki windows veya macOS bilgisayarlarınıza kartı takarak bir kurtarma veya sorun giderme başlatmaktır. Ciddi olmayan sorunlar, virüs girmesi veya yazılımsal problemler bu tür kurtarma işlemleriyle çözülebilmektedir.


Buna ek olarak, harici programlarla veri kurtarmayı deneyebilirsiniz. Bazı programlar bozulmamış ve kurtarılabilir durumda olan sd kartlar içerisindeki verileri kurtarabilmektedir. 

SD Kart Okuyucu Ne İşe Yarar?

Sd kart okuyucu, genellikle sd kart yuvası olmayan bilgisayarda sd kartınızı çalıştırmanıza ve veri aktarımı yapabilmenize olanak sağlamaktadır. Bazı bilgisayar modellerinde gömülü sd kart okuyucu bulunmakla birlikte, bu kısmın bulunmadığı laptop ve masaüstü bilgisayarlara da sd kartınızı sd kart okuyucu aracılığıyla bağlayabilirsiniz.


SD Kart Biçimlendirme Nedir?

Sd kart biçimlendirme işlemi, hafıza kartınızda bulunan tüm bilgileri silmektedir. Genellikle kart biçimlendirme işlemi isteğe bağlı olarak tüm hafıza kartını silmek için kullanılır. Bunun yanı sıra bazen hata sonucunda uyarı olarak çıkabilmektedir.


Sd kart biçimlendirme hatası yazılımsal sorunlardan ortaya çıkabileceği gibi, dosyaların bozulması veya virüs içermesi durumlarında da ortaya çıkabilmektedir. Bu hata çıktığında genellikle yapılabilecek farklı bir şey yoktur.


Sd kart biçimlendirme işlemlerini de en kolay şekilde bilgisayarınız üzerinden yapabilirsiniz. Sd kart okuyucu kullanarak bilgisayarım kısmında çıkan sd kart dosyasına sağ tıklayıp biçimlendir demeniz yeterlidir.

SD Kart Adaptörü Nedir?

Sd kart adaptörü micro sd kartları, büyük sd kart girişlerine takmak için kullanılan ufak bir aparattır. Bu aparat sayesinde büyük hafıza kartı isteyen cihazlara veya sd kart okuyuculara micro sd kartınızı takabilirsiniz.


Örneğin bir sd kart adaptörü alarak telefonunuzda kullandığınız micro sd kartı, fotoğraf makinanıza takabilir ve tüm fotoğraflarınızı bu karta kaydedebilirsiniz. Bu durumda hem iki cihaz için farklı hafıza kartları kullanmanız gerekmeyecek, hem de aynı adaptörü kullanarak kart okuyucuya takıp bilgisayarınıza da kolayca aktarabileceksiniz.

Fiyatları Ne Kadar?

Sd kart fiyatları markası ve hafızasına göre değişmektedir. En çok kullanılan micro sd kart fiyatları 20 ₺ ile 100 ₺ arasında değişmektedir. Bununla birlikte kampanyaları takip ederek kaliteli ve yüksek hafızalı kartları uygun fiyata almanız mümkündür. En ucuz sd kart çeşitlerini ise lazımbana’da bulabilirsiniz. En iyi satıcılardan, yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı seçenekleri sitemizde bulabilir, çıkan ürünleri fiyatlarına göre listeleyebilirsiniz.