Ürün Bulunamadı.

Teknolojinin gelişmesi yazıcı modellerinde de birtakım değişikliklerin yaşanmasına enden oldu. Günümüzde birçok işlevi aynı anda yerine getiren yazıcı modelleri ile karşılaşmak mümkün. Üstelik yeni nesil yazıcıların oldukça gelişmiş özellikleri olduğu düşünülürse nokta vuruşlu yazıcı modellerinin çok eskide kaldığını söylemek yanlış olmaz. Ancak her ne kadar eski tarz bir yazıcı modeli olsa da bazı işletmelerin hala kullandığı bir yazıcı olduğunu belirtmekte fayda var.

Nokta vuruşlu yazıcı modelleri

Son zamanlarda oldukça sınırlı bir kullanım alanı ile karşımıza çıkıyor. Yeni nesil yazıcı modellerinin neredeyse çağ atladığı günümüzde, nokta vuruşlu yazıcıları hala kullanan bazı sektörlerin olduğunu söylemek gerekir. Hal böyle olunca nokta vuruşlu yazıcı alırken de dikkat edilmesi gereken birtakım hususları bilmek gerekir.

En eski yazıcı çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkan nokta vuruşlu yazıcılar, seri baskı konusunda oldukça ideal bir konumda yer alır. Özellikle otellerde fatura kesmek ya da gece raporu almak için kullanılan nokta vuruşlu yazıcıların diğer bir adı da iğneli yazıcılar olarak bilinir. Bilgisayardan gelen sinyalleri kafasında bulunan çekiçlere ileten bu yazıcılar, klasik bir genelleme yapılacak olursa tam bir daktilo gibi çalışır. Nokta vuruşlu yazıcı çalışma prensibi dendiğinde akla daktilonun çalışma tarzını getirmek yanlış olmaz.

Nokta vuruşlu yazıcıların özellikleri

Her ne kadar yeni nesil bir lazer yazıcı gibi olmasa da zamanının en etkili yazıcılarından biri olmasına neden olmuştur. Genel olarak nokta vuruşlu yazıcıların özelliklerine baktığımızda ise en can alıcı özelliği hızlı baskı yapabilmesidir. Bunun yanında karbon kağıtların kullanılması ile tek bir yazdırma işlemi ile birden çok kopya alınmasını sağlar. Ayrıca kartuşları oldukça uygun fiyatlıdır ve bu nedenle işletmelerin en çok tercih ettiği yazıcıların başında gelmesi normaldir.

Nokta vuruşlu yazıcılar ile genelde fiş, makbuz ya da fatura gibi yazdırma işlemleri yapılır. Ancak işletmelerde rapor almak için de kullanılan nokta vuruşlu yazıcılar, genel olarak stabil çalışır ve sorun çıkarmaz. Uzun süreli bir kullanım sunmaları için sadece gerekli olan anlarda kartuş değişimi yapılması yeterli olur. Bunların dışında nokta vuruşlu yazıcıların kullanım alanları aşağıdaki gibidir;

Oteller

Hastaneler

Özel işletmeler

Kargolar

Bazı okullar

Çeşitli kamu kurumları

Nokta vuruşlu yazıcı fiyatları 

Genel olarak hem marka hem de sahip olduğu özelliklere göre değişiklik gösterir. Ek özellikler sunan ve marka olarak öne çıkan modellerin biraz daha yüksek fiyatlardan satışa sunulduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca en son üretilen versiyonları ile önceki versiyonları arasında da fiyat açısından oldukça bariz farklar vardır. Bu nedenle fiyatlardaki değişimin sebebini tam olarak öğrenmek için biraz araştırma yapmak yeterli olacaktır.

Nokta vuruşlu yazıcılar ile diğer yazıcılar arasındaki farklara gelecek olursak, öncelikle nokta vuruşlu yazıcılar için baskı kalitesi düşüktür demek yanlış olmaz. Yeni nesil yazıcılar ile kıyaslama yapıldığında baskı kalitesi arasında bariz farklar olduğunu söylemek gerekir. Ayrıca çalışırken çok fazla ses çıkardıklarını da söylemekte fayda var. Renkli baskı konusunda sınırlı bir konumda yer alan nokta vuruşlu yazıcılar, aynı zamanda grafik basarken çok fazla zorlanır. Bunun nedeni ise yazıcının kafasının aşağı ve yukarı olacak şekilde oynamamasıdır.

Diğer yandan nokta vuruşlu yazıcı modelleri ısıdan ve sudan etkilenmez. A4 ve A3 kağıtlara baskı alınabilir. Ayrıca kartuşlarda yer alan mürekkebin kolay kolay bozulmaması çıktıların uzun süre saklanmasına yardımcı olur. Görüldüğü gibi nokta vuruşlu yazıcı modelleri her ne kadar teknolojinin gerisinde kalsa da çeşitli avantajları ile hala kullanılmaya devam etmektedir.