Ürün Bulunamadı.

Döküm Tava Nedir?

Döküm tavanın ilk temelleri 18 ve 19. yüzyılda atılmıştır. Eski zamanlarda direkt olarak ateşin üzerinde pişirilen yemeklerin kapları sağlam malzemeden yapılmış olmalıydı. Aksi takdirde bu kaplar ateşin sıcaklığına dayanamayarak bozuluyordu. Tam bu noktada döküm kaplar ortaya çıkmıştır. Değişen teknoloji ve hayat standartları ile birlikte kullandığımız ocak tipleri de değişmiştir. Hayatımıza teflon, granit gibi malzemelerden üretilen çeşitli yemek pişirme araçları girmiştir. Ancak özellikle et pişirme söz konusu olduğunda döküm tavanın yeri yine baki kalmıştır. 


Bu özel tava modelleri çok yüksek sıcaklıklara dayanan yapıya sahiptir. Hammaddesi dökme demirdir. Yemeklerin lezzetini koruduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. İster fırında isterseniz ocakta, isterseniz kamp alanında yaktığınız ateş üzerinde döküm tava kullanabilirsiniz. Yemeklerin yapısını değiştirmediğinden dolayı yiyeceklerin lezzetleri bozulmamaktadır. 

Döküm Tava Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Döküm tavaların temizliği özen isteyen bir işlemdir. Genellikle elde yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Sıcak su, bulaşık deterjanı ve sünger sayesinde tavayı güzelce yıkayıp kurulayabilirsiniz. Temizlik için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;


  • Tava üzerindeki kaba bulaşığı bir peçete yardımı ile temizleyin.

  • Tavanın dibinde biriken yağ tabakasını çözmek için tavaya bir miktar sıcak su ekleyerek ocağa alın. 

  • Su kaynayınca yağ tabakasını tahta kaşık yardımı ile iyice çözün.

  • Tava içerisindeki yağlı suyu lavaboya boşaltın. 

  • Tava içerisine yeterli miktarda bulaşık deterjanı ekleyerek sünger yardımı ile temizleyin ve sıcak su ile durulayın.

  • Ardından temiz bir bez ile iyice kurulayın.


İyice kurulanan döküm tavalarda paslanma gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Tavadaki yağı öncesinde çözdürdüğünüzde tavanın temizliği çok daha hijyenik ve kolay olur.

Seasoning İşlemi Nedir?

Döküm tava ilk kullanımdan önce yapılması gereken işleme seasoning denmektedir. Emaye kaplı modellerinde seasoning işlemi yapmaya gerek yoktur. Bu işlemi yapmanın amacı tava üzerinde yağ katmanı oluşturmaktır. Satın alacağınız ürünün üzerinde seasoning işlemine gerek olup olmadığı genellikle yazılır. Pre-seasoned olarak eklenen bu ibare tavanızda mevcutsa bu işlemi yapmanıza gerek yoktur. 


Seasoning işlemleri için yapılması gerekenler;


  1. Yeni aldığınız tavayı ılık su ile yıkayın.

  2. Temiz bir havlu ya da kağıt peçete yardımı ile güzelce kurulayın.

  3. Tavanın yüzeyini zeytinyağı ile komple yağlayın. 

  4. Kağıt havlu yardımı ile hafifçe yağı tavadan alın.

  5. Ocak veya fırın içerisinde yüksek sıcaklıkta döküm tavayı iyice ısıtın

  6. Isıtma işlemi sonrası tavayı soğumaya bırakın.


Bu işlem sayesinde tava  kullanıma hazır hale gelecektir. Görüldüğü gibi son derece basit olan bu işlem yalnızca ilk kullanımdan önce yapılmalıdır. Bir kere yağ ile kaplanan ve seasoning işlemi tamamlanan tava tekrar bu işleme ihtiyaç duymamaktadır.

Neden Döküm Tava Tercih Etmelisiniz?

Döküm tava kullanmanın pek çok avantajı bulunmaktadır. İşte döküm tava kullanmak için nedenler;


  • Yağsız pişirme imkanı sunar. 

  • Isıyı uzun süre muhafaza ettiğinden dolayı enerji tasarrufu sağlar.

  • Soğuk servis etmek istediğiniz yiyecekler için çok iyi bir alternatif sunar.

  • Fırın ısısına dayanıklı malzemesi sayesinde fırın tepsisi yerine kullanılabilecek bir mutfak gerecidir.

  • Yapısında bulunan demir yemeklerin içine geçeceğinden günlük demir ihtiyacınızı karşılamada yardımcıdır.

  • Kendiliğinden doğal kaplamaya sahip olduğundan herhangi bir kimyasal madde içermezler.

  • Bu tava modelleri sıcaklığı eşit olarak yaydığı için yemekler aynı oranda pişer.

  • Çizilmesi ve bozulması oldukça zordur.

  • Temizliği ve bakımı en kolay tava modellerindendir.

  • Eskimesi en zor uzun ömürlü pişirme gereçleri arasında yer alır.


Gördüğünüz gibi mutfağınızda döküm tava tercih etmeniz için pek çok neden bulunmaktadır. Hem sağlık hem de pişirme açısından oldukça avantajlıdır. Yağsız yemek isteyen ve kilosuna dikkat eden kişilerin özellikle bu tava modelini kullanmalarını tavsiye etmekteyiz. Yapışmaz özelliği sayesinde tavaya isterseniz hiç yağ eklemeden birbirinden lezzetli etler ve sebzeler yapabilirsiniz.


Et, sebze ve balık gibi ana yemek ürünleri dışında kahvaltılık ve hamur işleriniz için de bu tava modelini kullanabilirsiniz. Birbirinden lezzetli omletler ve kekler için ideal birer mutfak gerecidir. Fırına girebilen yapısı sayesinde fırında et ve sebze yemekleri, ekmekler, çörekler ve hatta börek gibi pek çok hamurişini yapma imkanı tanır. 


Döküm çelikten üretilen bu tava modelinde pişireceğiniz etler ve sebzeler damakta mangal tadı bırakacaktır. Özellikle et pişirmede son derece başarılıdır. Özellikle kalın kırmızı etleri pişirmeden önce mühürleme işlemi yapılması gerekmektedir. Döküm tavalar mühürleme için en iyi tavalardır. Sıcaklığı eşit miktarda dağıtır ve uzun süre sıcak kalırlar. Bu sayede etleri dilediğiniz gibi mühürleyebilirsiniz. Sofranızda dışı çıtır içi sulu sulu et yemekleri ikram etmek için en kısa sürede bir adet dökme çelikten yapılan bu tavayı edinmenizi tavsiye ederiz. 

Markalar

Döküm tava markaları arasında sıklıkla bilinen kaliteli markalar yer almaktadır. Döküm tava tavsiyesi arıyorsanız aşağıdaki markalara ait ürünleri rahatlıkla satın alabilirsiniz. 


Bazı döküm tava markaları;


  • Lava Döküm Tava

  • Hecha Döküm Tava

  • Esse Döküm Tava

  • Karaca Döküm Tava

  • Sinbo Döküm Tava

  • Tefal Döküm Tava

Fiyatlar

Döküm tava fiyatları diğer tava modellerine göre daha pahalıdır. Gerek üretim aşaması gerek malzeme kalitesinden ötürü son derece kaliteli ürünlerdir. Ayrıca uzun yıllar kullanım imkanı sunması nedeniyle fiyatlarının pahalı olması normal karşılanmaktadır. Döküm tavalar ham ve emaye kaplı olarak temelde ikiye ayrılırlar. Bu iki modelin fiyatları da birbirinden farklı olarak değişmektedir. Lazımbana’da her daim en uygun fiyatlara aradığınız ürün modelini bulabilirsiniz.