Çaykur Farabi Bergamot Aromalı Siyah Çay 200 G

100,94 ₺

Çaykur Altınbaş Tomurcuklu Bergamot Aromalı Siyah Kolay Demlik Çay 4 X 40 Lı

137,20 ₺

Aroma Nedir?

Aroma gıdalara belli bir tat veya koku vermek amacıyla kullanılan yada sahip olduğu tadı ve kokuyu daha baskın hale getirmeye yarayan maddelerdir. Özellikle gıda, ilaç ve temizlik maddelerinde istenmeyen koku ve tatları örtmek için kullanılır.

Aroma Çeşitleri Nelerdir?

Doğal, doğala özdeş ve yapay olmak üzere üç çeşit aroma vardır. Doğal aromalar bitki yada hayvanlardan elde edilen aromalardır. Yani yenilenebilir kaynaklardan elde edilen aromalar doğal aromalardır. Doğala özdeş aromalar, kimyasal yapısı gereği oluşturulan aromanın doğal hali ile aynı dizilimdedir. Yani bir gıda ürününde doğala özdeş yazıyorsa bu o gıdanın gerçek bir meyveden değil o meyvenin taklitinden yapıldığı anlamına gelir. Yapay aroma ise tamamen yapay yollarla elde edilen aromalardır. Yenilmeyen örneğin petrol gibi kaynaklardan üretilir.

Hangi Formlarda Aromalar Vardır?

Aromalar üç türde karşımıza çıkıyor. Bunlar sıvı aromalar, toz aromalar ve macun aromalardır. Aroma kullanılacak ürünün mevcut durumuna bakılarak aroma tipi seçilir. Örneğin sıvı bir ürün için sıvı aromalar tercih edilirken toz ürünler için toz aromalar tercih edilir.

Nerelerde Kullanılır?

Aromalar birçok yerde kullanılmaktadır. Özellikle gıda aroması en çok kullanılan aroma çeşitleri arasındadır. Gazlı ve gazsız içeceklerde, bisküvi, kraker, kek gibi unlu mamüllerde, cips, şekerleme, sakız, çikolata, toz tatlı karışımlarında aynı zamanda bulyon ve hazır çorbalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Günümüzde oldukça popüler olan elektronik sigaralarda da aromalara yer verilmektedir. Özellikle aromalı sigara yada nargile içenlerin sıklıkla tercih ettiği ürünlerdir. Elektronik sigaralarda genellikle yapay olan aromalar kullanılır. Bunun nedeni diğer aromaların sıcaklığa dayanıklı olmamasıdır. Aklınıza gelecek her tat ve koku da aroma bulmak mümkün. Kavun, karpuz, çilek aromaları en çok sevilen aromalardır.

Aromalar Nerede ve Nasıl Saklanmalıdır? Kullanım Ömürleri Ne Kadardır?

Aromaların saklama koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Özellikle güneş ışığından ve sıcaklıktan uzak tutulmalıdır. Aromanın yapılış şekline göre raf ömürleri değişmektedir. Bazı aromalar 6 ay kullanım ömrüne sahipken bazıları 2 yıl kadar kullanılabilir. Aromaları kullanırken son kullanma tarihine kesinlikle bakılmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş olan ürünler sağlık açısından zararlı olabileceğinden kullanılmamalıdır.